Anasonul stelat, condiment cu proprietăți terapeutice

Dulce, picant și aromat, anasonul stelat (Illicium verum), cunoscut şi sub numele de “anason chinezesc”, este un arbore peren de dimensiuni mici până la medii, putând atinge 8 m și crește în China, Japonia, Laos, Filipine și Jamaica.

Fructul în formă de stea are cu cinci până la zece vârfuri (în medie opt), și care sunt de fapt păstăile care conțin semințele. Au coaja groasă, de culoare ruginie, și ating lungimi de până la 3 cm. Se pot găsi întregi sau pisate, sub formă de pudră roșcat-cafenie. Dacă sunt ținute în containere ermetic închise, la adăpost de aer, lumină și umezeală, termenul de valabilitate se poate prelungi peste un an.

Principalele elemente pe care le conțin 100 g de fructe sunt: ulei volatil 1,2-6 g format din 80-90% anetol, metilcavicol sau izoanetol, cantități mici de cetone și aldehide anisice și aldehida acetică; lipide 10-20%; 20% protide, zaharuri, amidon, 6-10% substanțe minerale, vitamina A, complexul B (B1-B6), calciu, fosfor, sulf, fier, colină.

Are proprietăți tonice, antispasmotice, diuretice, aperitive (crește pofta de mâncare), vermifuge, emenagoge, galactogene (mărește cantitatea de lapte la femeile care alaptează), carminative, expectorante.

Dintre indicațiile terapeutice ale anasonului stelat amintim:

Mai multe, aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s