Preparate pe bază de ardei iute

Ardeiul iute are în compoziția sa capsaicina, o substanță activă care are proprietatea de a reduce durerile și inflamatiile, de a împiedica formarea cheagurilor de sânge și a depozitelor de grăsimi pe pereții arterelor, vindecă ulcerul și ajută în lupta împotriva cancerului.

Bogat în vitamine și antioxidanți puternici, ardeiul iute este folosit în scopuri teraputice sub diverse forme, atât proaspăt, crud, cât și sub formă de pulbere, tinctură, extract, decoct, ulei sau unguent.

Deoarece soiurile de ardei iuți roșii au cele mai puternice efecte curative, vom face referire la acestea în cele ce urmează.

Ardeiul iute proaspăt este recomandat a se introduce în alimentația curentă, atât în scop preventiv, dar și pentru tratarea unor afecțiuni precum gripa, răceala, guturaiul, accelerarea metabolismului, combaterea obezității, având efect antiinflamator. Se poate introduce în salate, iar pentru potențarea efectelor se consumă cu supă, borș, ciorbă fierbinte. Se poate ține și o cură cu ardei iute, începându-se 1,5g de ardei și se crește progresiv până se ajunge la 100g pe zi. Cura nu trebuie să dureze mai mult de 30 de zile, după care se face o pauză de 15 zile. Pentru combaterea obezității se pot consuma zilnic între 5 și 15 ardei iuți, până se obțin rezultatele dorite. Pentru Helicobacter pylori se consumă 4 g de ardei zilnic, gastrită 7 g, tulburări digestive post-operatorii 3-6 g, rinită și sinuzită 5-15 g, indigestie 4 g la fiecare masă, diabet 5 g la fiecare masă, crampe musculare 1-2 ardei iuți zilnic, cancer 5  zilnic.

Continuarea, aici.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s