Folosite de mii de ani egipteni și chinezi, cuișoarele sunt un condiment care aduce numeroase beneficii sănătății organismului.
Cuişoarele conţin taninuri, betacaroten, flavonoide, eugenol – substanţă activă, care le conferă proprietățile antibiotice, antivirale, antifungice şi analgezice. Pe lângă acestea, cuişoarele au proprietăţi terapeutice antiseptice, antibacteriene, tonice, carminative – antibalonare, antiulceroase, antiinflamatorii, sudorifice, antinevralgice, antiparazitare, antifungice, stomahice – favorizează digestia, antitrombotice, antioxidante, anticancerigene și este un inhibitor puternic al agregației plachetare.
Astfel, cuișoarele sunt benefice în caz de:
- respirație urât mirositoare – se mestecă un cuișor
- dureri dentare – se mestecă câte un cuișor de 3-4 ori pe zi, cu dintele sensibil sau se pune pe locul dureros pulbere de cuișoare
- dureri de stomac, digestive, tuse, astm, dureri de cap, dureri de dinți, sinuzită – se beau câte 3 căni de ceai de cuișoare pe zi, între mese. Se fierb 3-5 cuișoare timp de 15 minute într-o cană cu apă. Se poate adăuga miere de albine și scorțișoară
- dureri musculare, reumatice – se masează zona dureroasă cu ulei de cuișoare. 10 picături se diluează în 250ml ulei de măsline sau migdale.
- insomnie – se consumă o ceașcă de ceai seara
- tuse seacă – se consumă un decoct obținut din 30ml de apă și 5-6 cuișoare, de 3 ori pe zi, îndulcit cu miere
- tuse convulsivă, crize de tuse – câteva picături de ulei de cuișoare se amestecă cu miere și usturoi pisat, și se consumă înainte de culcare
- dureri de gât – se mestecă câteva cuișoare prăjite
Continuarea, aici.