Levisticum officinale sau leușteanul este o plantă originară din sudul Europei care se folosește, pe lângă arta gastronomică, și în medicina tradițională.
În compoziția chimică a leușteanului regăsim uleiuri volatile, amidon, zaharuri, rășini, acid angelic, acid cafeic, acid ferulic, acid izovalerianic, acid benzoic, gumirezine, taninuri, grasimi și săruri minerale, care dau plantei proprietăți diuretice, stomahice, carminative, emenagoge, digestive sau expectorante.
În scop terapeutic se folosește întreaga plantă, verde sau uscată, inclusiv semințele și florile.
Astfel, leușteanul este recomandat persoanelor care suferă de:
- ulcerații bucale, gingivită – se mestecă zilnic, de 4 ori pe zi, timp de 5 minute, 3-4 frunze verzi de leuștean;
- arsuri de gradul I și II – se zdrobește o mână de frunze verzi până se obține o pastă care apoi se aplică pe zona afectată timp de 1-4 ore, după care se clătește cu apă călduță și se unge cu ulei de cătină. Se poate repeta de 2-3 ori pe zi până la vindecarea completă;
Continuarea, aici.