Ovăzul și proprietățile lui terapeutice

Avena sativa sau ovăzul este o cereală apreciată pentru calitățile sale pe care le exercită asupra organismului uman, fiind folosit nu doar pentru dieta zilnică, ci și pentru tratarea diverselor afecțiuni.

În compoziția chimică a ovăzului se regăsesc proteine, minerale (potasiu, magneziu, clor, calciu, sodiu, fier, fosfor, sodiu, mangan, cobalt, cupru, zinc, nichel, crom, molibden, fluor, iod, bor, seleniu, silicon), vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, D, E, K, PP), caroten, albumine, grăsimi, glucide, hidrați de carbon, aminoacizi (arginină, alanină, acid aspartic, cistină, acid glutamic, glicină, histidină, izoleucină, leucină, lizină, fenilalanină, prolină, serină, treonină, triptofan, tirosină, valină), carbohidrați (amidon, acid fitic, sucroză), acizi grași (acid palmitic, acid miristic, acid stearic, acid palitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic), purine.

Datorită acestor substanțe valoroase, ovăzul are proprietăți neurotonice, antispasmodice, laxative, tonic uterine, analeptice, energizante, răcoritoare, diuretice, hipoglicemiante, stimulent tiroidian, antiasmatice, expectorante, hidratante, nutritive, antitumorale, detoxifiante, cicatrizante, regenerante, antiinflamatoare, antimicotice, antioxidante, fiind recomandat în tratarea unor afecțiuni, precum:

Continuarea, aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s