Folosită de grecii antici pentru proprietățile sale hemostatice, coada-calului este una dintre plantele dedicate sănătății omului.
Pentru prepararea tincturii aveți nevoie de plantă uscată, pe care o dați prin râșnița de cafea până obțineți o pulbere. Din acestă pulbere puneți 20 de linguri într-un borcan din sticlă și turnați deasupra 500 ml de alcool de 50º, amestecând încontinuu, pentru a omogeniza.
Borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat, la loc călduros, timp de 14 zile, agitând borcanul zilnic de 4-6 ori. La sfârșit se filtrează, iar tinctura se păstrează în recipiente din sticlă, închise la culoare.
Se administrează câte o linguriță de tinctură, de 3-4 ori pe zi, diluată în 100 ml de apă. Curele cu tinctură de coada-calului nu vor depăși 90 de zile consecutive, după care se face o pauză de 45 de zile, apoi se poate relua, la nevoie.
Continuarea, aici.