Beneficiile consumului de năut

Avându-și originile în Orientul Mijlociu, năutul este o plantă leguminoasă care a fost cultivată pentru prima dată acum 7.000 de ani.

Cu un indice glicemic de 35 și având doar 164 de calorii la 100 grame, năutul are în compoziția sa următoarele substanțe: apă, proteine, lipide, carbohidrați, fibre, zaharuri, substanțe minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu), vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, C, E, K), folați, acizi grași saturați, acizi grași mononesaturați, acizi grași polinesaturați, fitosteroli, triptofan, izoleucină, threonină, leucină, lizină, methionină, cistină, fenilalanină, tirozină, valină, arginină, histidină, alanină, acid aspartamic, acid glutamic, acid ferulic, acid clorogenic, acid cafeic, acid vanilic, acid propionic, acid butiric, acid acetic, glicină, prolină, serină, betacaroten, acizi grași omega-3, acizi grași omega-6, flavonoide (quercitină, kemferol, miricetină), antocianine, delfinidină, cianidină, petunidină, saponine și nicotinamide.

Între beneficiile năutului amintim:

  • scade glicemia
  • scade nivelul de colesterol
  • previne bolile de inimă
  • scade riscul apariției cancerului de colon
  • întărește sistemul osos

Continuarea, aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s