Năsturelul este o plantă iubitoare de apă, utiliaztă atât în gastronomie, cât și în medicina tradițională de peste 2.500 de ani.
În compoziția chimică a plantei s-au identificat următoarele substanțe: vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K), substanțe minerale (iod, potasiu, fier, cupru, fosfor, calciu, zinc, arsen, magneziu, sulf), glicozide, protide, hidrați de carbon, o substanță amară și un sulfoazotat, care-i conferă acesteia proprietăți antiinfecțioase, detoxifiante, digestive, anticancerigene, diuretice, expectorante, tonice, vitaminizante, mineralizante, antiscorbutice, hiperparatiroidice, afrodisiace, depurative, hipoglicemiante și antioxidante.
Între indicațiile terapeutice ale plantei amintim:
- indigestie
- tuse
- infecții virale
- stimulează secreția de suc gastric și biliar
- mărește cantitatea de urină eliminată
- scade glicemia
- este un antidot al nicotinei
- ulcerații cutanate
- arsuri
Continuarea, aici.