ADHD : Specialiştii avertizează asupra diagnosticării sau tratamentelor eronate

Un studiu apărut în revista medicală British Medical Journal (BMJ), citat miercuri de AFP, arată că experţii avertizează cu privire la pericolul unei definiţii mai extinse a hiperactivităţii şi a tulburărilor de deficit de atenţie la copii şi care riscă să conducă la o diagnosticare şi tratament eronate şi potenţial periculoase.

Avertizarea survine pe fondul faptului că numărul pacienţilor trataţi pentru această patologie a crescut semnificativ în ultimii ani în majoritatea ţărilor occidentale. Potrivit autorilor articolului, numărul s-a dublat la copii, s-a cvadruplat la adolescenţii din Marea Britanie între 2003 şi 2008 şi a crescut cu 73% în Australia între 2000 şi 2011.

În Olanda, între anii 2003 şi 2007, numărul persoanelor cu această afecţiune s-a dublat şi a crescut constant în SUA, între 1996 şi 2008, în principal la adolescenţii cu vârsta între 13 şi 18 ani. Principalul tratament este pe bază de metilfenidat (Ritalin, Concerta, Quasym și altele), un medicament apropiat de amfetamine şi ale cărui “beneficii pe termen lung rămân slab cunoscute”, potrivit autorilor studiului.

Printre efectele adverse ale acestor medicamente este și acela că poate avea un efect toxic asupra ficatului şi poate stimula tendinţele sinucigaşe şi anorexia, chiar pe termen scurt.

Continuarea, aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s