Un ligament “uitat” al genunchiului revine în prim-plan

După o descriere succintă făcută în secolul al XIX-lea a unui important ligament al genunchiului, acesta a fost dat uitării. Misterul său pare să fi fost elucidat recent de un studiu belgian, informează, joi, cotidianul francez “Le Nouvel Observateur”.

Lezarea acestui ligament, denumit “ligamentul antero-lateral” (LAL), ar putea juca un rol important în instabilitatea genunchiului la rotație. Aceasta ar putea persista în pofida unei reparații chirugicale reușite, efectuate după ruptura “ligamentului încrucișat anterior” (LCA).

Redescoperirea acestui ligament se datorează chirurgilor ortopezi Steven Claes şi Johan Bellemans, de la Spitalul Universitar din Leuven (Belgia), care au studiat în ultimii patru ani numeroase cazuri de accidentări severe la nivelul ligamentului încrucişat anterior (ACL), informează dailymail.co.uk.

Deși ne aflăm într-o epocă în care imagistica medicală dezvăluie cele mai mici ascunzișuri ale corpului uman, se întâmplă extrem de rar ca anatomia să rezerve asemenea surprize: descoperirea — sau mai degrabă redescoperirea — unei structuri individualizate în genunchi. Altfel spus, să fie descrisă existența unui nou ligament, subliniază “Le Nouvel Observateur”.

Un studiu care a fost publicat în revista de specialitate medicală “Journal of Anatomy”, realizat de medici de la Departamentul de Chirurgie Ortopedică și Traumatologică din cadrul spitatelor universitare din Louvain (Belgia), ar putea furniza prima descriere anatomică precisă a unei “fâșii fibroase, sidefii și rezistente”, descrisă astfel într-un articol apărut în 1879.

Continuarea, aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s