Originari din America de Sud, cartofii sunt blamați pe nedrept astăzi pentru numărul crescut al persoanelor obeze, neluându-se în calcul că modul de preparare al acestora este determinant în ceea ce privește aportul caloric.
În compoziția chimică a cartofului s-au identificat următoarele substanțe: apă, glucide, amidon, glucoză, fibre, fructoză, zaharoză, celuloză, protide, lipide, săruri minerale de sodiu, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul B, inclusiv acid folic, vitamina A, C, E, K, colină și betaină. Multe dintre acestea se regăsesc și în coaja cartofilor.
Vă propunem astăzi trei remedii pe bază de coajă de cartofi, păstrate peste ani în comunitățile rurale:
- Împotriva hemoroizilor. Într-un vas puneți 2-3 mâini generoase de coji de cartofi bine spălate și turnați apă, cât să le acopere. Vasul se pune apoi pe foc mic, la fiert, și se lasă până ce cojile se înmoaie, moment în care se toarnă întreg conținutul vasului într-un lighean. Se fac băi de abur la șezut, având grijă să vă acoperiți cu un prosop gros, de la jumătate. Marginile de jos ale prosopului trebuie să acopere marginile ligheanului. Baia durează 15 minute și se face o dată pe zi, până ce simptomele dispar.
Continuarea, aici.