Test pentru a descoperi riscul de a dezvolta diabet

Cercetătorii americani din Boston dezvăluie că prezenţa unei mici molecule în sângele unei persoane este strâns asociată cu riscul ca aceasta să dezvolte, cu ani de zile mai târziu, diabet de tip 2, se arată în revista “Journal of Clinical Investigation”.

Cercetătorii americani au ajuns la această concluzie după ce au analizat eşantioane de la mai multe sute de persoane monitorizate timp de 12 ani, în cadrul a două studii, american şi suedez. Persoanele care aveau niveluri mai ridicate de acid 2-aminoadipic (2-AAA) prezentau un risc de patru ori mai mare de a dezvolta un diabet în anii următori. Acest risc era unul independent de alţi factori de risc deja cunoscuţi, precum inactivitatea fizică, o alimentaţie bogată în grăsimi şi în glucide, surplusul de greutate, glicemia crescută sau vârsta.

“Acest studiu, unul foarte solid, este pasionant, deoarece dezvăluie că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 poate fi descoperit cu ani înainte, plecând de la un marker biologic sangvin total nou”, subliniază dr.Bruno Verge, şef al serviciului de diabetologie de la Spitalul de Copii din Dijon, citat de cotodianul francez “Le Nouvel Observateur”.

Depistarea diabetului de tip 2 începând de la vârsta de 45 de ani devine o miză ridicată pentru toate societăţile occidentale, date fiind complicaţiile uneori foarte grave ale bolii, aceasta constituind deja una dintre cauzele majore ale cecităţii, infarctului miocradic, insuficienţei renale în fază terminală şi amputărilor.

Continuarea, aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s